Let's talk about

GUMBORO

Let's talk about

GUMBORO

HOE HERKENT U DE ZIEKTE VAN GUMBORO?

De ziekte van Gumboro laat in het vroege stadium van de ziekte meestal een daling van de voeropname, sufheid en waterige tot slijmerige ontlasting zien. Afhankelijk van het type Gumboro virus, het type pluimvee en de bescherming van het koppel tegen Gumboro kan de uitval daarna snel oplopen. Zeker bij opfok leghennen zien we dat bij een ongevaccineerd koppel de uitval soms meer dan 50% kan zijn. Ook traag groeiende vleeskuikens zijn hier erg gevoelig voor. Na infectie is er een stijging van uitval gedurende 3 dagen, die daarna geleidelijk afneemt. Bij sectie van de vleeskuikens kan een afwijkende Bursa gezien worden, evenals bloedingen in spieren en organen. Secundair worden de nieren aangetast waardoor er diarree en samenhangend vochtverlies kan worden geconstateerd.

Daarnaast zorg het Gumboro virus voor een onderdrukking van de weerstand waardoor een koppel gevoeliger wordt voor allerlei andere infecties. Het gevolg is een verminderde groei en ontwikkeling maar ook meer uitval in een later stadium of meer afkeur.

Hedendaagse uitbraken met een nieuwe Gumboro variant, de UK2019 (GD: 98,1% DV86), laten enkel verschijnselen van verminderde weerstand zien, maar kan uiteindelijk wel leiden tot tegenvallende eindresultaten. Het is daarom aan te raden wanneer de koppelresultaten tegenvallen om verder onderzoek in te stellen naar de ziekte van Gumboro.