Let's talk about

PORCINE RESPIRATORY DISEASE COMPLEX

Let's talk about

PORCINE RESPIRATORY DISEASE COMPLEX

PRDC? Van naaldje tot draadje.

Het Porcine Respiratory Disease Complex (PRDC) is een van de meest voorkomende en economisch uitdagende ziektes in de varkenshouderij. Deze term werd eigenlijk eerst aangewend om een longontsteking bij varkens, veroorzaakt door verschillende oorzakelijke bacteriën en virussen, te beschrijven in de vleesvarkensfase. Vandaag de dag wordt deze term gebruikt wanneer we te maken hebben met luchtwegaandoeningen van gemengde oorzaak in alle stadia van de productie.

De term PRDC wordt gebruikt om aan te duiden dat de primaire of de meest belangrijke ziekteverwekkers in het complex – die ook op zichzelf staand kunnen voorkomen – gecombineerd voorkomen met andere primaire of secundaire ziekteverwekkers en het resultaat van dit setje ziekteverwekkers samen vele malen erger is dan wanneer deze ziektes alleen zouden voorkomen. (1+1 = 3) . Hierbovenop komt nog de invloed van het management en bepaalde risicofactoren die voorkomen in de omgeving op het bedrijf, die het resultaat van dit samenspel van verschillende ziekteverwekkers nog vele malen erger kan maken.

Primaire ziekteverwekkers
Primaire ziekteverwekkers zijn in staat om het ademhalingsstelsel van het varken zelfstandig binnen te dringen, zelfstandig de defensiemechanismen van de gastheer te overwinnen en ziekte te veroorzaken. Enkele voorbeelden van deze primaire ziekteverwekkers zijn: Mycoplasma hyopneumoniae, PRRS virus of het influenzavirus,… In principe is het verloop van dergelijke infectie met één enkele primaire ziekteverwekker overwegend mild, maar helaas voor ons komen dergelijke ziekteverwekkers in onze huidige bedrijven vaak samen voor en doen ze samen met de onderstaande categorie van secundaire ziekteverwekkers de varkens de das om.

Secundaire ziekteverwekkers
De secundaire ziekteverwekkers profiteren mee van de weg die vrijgemaakt is door de primaire ziekteverwekkers en kunnen op deze manier ook zorgen voor zieke varkens. Dit zouden ze niet kunnen wanneer de primaire ziekteverwekkers onder controle zouden zijn. Voorbeelden van dergelijke secundaire ziekteverwekkers zijn: Pasteurella multocida, Streptococcus suis, Glaesserella (haemophilus) suis,…

Fig. : schema van de belangrijkste primaire en secundaire ziekteverwekkers in het PRDC.