Let's talk about

BIGGENVACCINATIE

Let's talk about

BIGGENVACCINATIE

ONTWIKKELING EN TRAINING VAN HET IMMUUNSYSTEEM

In de komende serie van “Let’s talk about” nemen we u mee in de belangrijke afwegingen en factoren om een optimale vaccinatiestrategie te bepalen voor uw bedrijf. Een gezondheidsplan is altijd maatwerk. We zetten de kritieke factoren voor een goed gezondheidsmanagement nog eens op een rijtje.

Te beginnen bij de maternale immuniteit, die voor biggen essentieel is om beschermd te zijn tegen ziekteverwekkers in de eerste levensweken.

Waarom is maternale immuniteit belangrijk?
De moederkoek van de zeug bestaat uit 6 weefsellagen en is, in tegenstelling tot bij de mens, ondoordringbaar voor antistoffen. Daardoor worden tijdens de dracht geen antistoffen van de zeug doorgegeven aan de biggen en komen zij zonder immuniteit ter wereld. Vanaf 70 dagen dracht is het immuunsysteem van de big klaar om zelf een actieve immuunrespons op te wekken. Biggen worden met een functioneel immuunsysteem geboren, hoewel functioneel in dit geval zeker niet betekent dat het immuunsysteem efficiënt is. Bij geboorte is het immuunsysteem van de big nog ongetraind en niet te vergelijken met het immuunsysteem van een volwassen varken.

Naast de tijd die het immuunsysteem nodig heeft om te ontwikkelen en efficiënt te reageren op ziekteverwekkers, duurt het opwekken van een actieve immuunrespons minimaal 7-10 dagen. Vanaf de geboorte worden biggen blootgesteld aan verschillende ziektekiemen, bijvoorbeeld vanuit de mest van de zeug, de uier van de zeug of vanuit de omgeving. Genoeg redenen om, tot de big zelf een efficiënte immuunrespons kan opwekken, afhankelijk te zijn van de passieve maternale immuniteit die via de biest wordt opgenomen. Deze maternale immuniteit beschermt de big tegen ziekteverwekkers die ze al vroeg in hun leven tegenkomen

Wanneer is het immuunsysteem ontwikkeld?
De ontwikkeling van het immuunsysteem en de efficiëntie waarmee het een actieve immuunrespons kan opwekken is van belang voor de reactie op ziekteverwekkers uit de omgeving, maar ook voor de reactie op vaccins die toegediend worden. Om een zo optimaal mogelijke immuunrespons als reactie op een vaccinatie te generen, is het belangrijk om inzicht te hebben in deze ontwikkeling en hierop het vaccinatiemoment af te stemmen. Bij biggen lijkt de ontwikkeling van het immuunsysteem behoorlijk ongrijpbaar, maar de wetenschap leverde afgelopen jaren een stroom van nieuwe informatie aan. Zo kan de aanwezigheid en activiteit van verschillende celtypen van het immuunsysteem gemeten worden om de ontwikkeling ervan in beeld te brengen. Een voorbeeld daarvan zijn macrofagen en andere fagocyterende cellen. Dit zijn witte bloedcellen die ziekteverwekkers herkennen en als het ware opeten en opruimen. Daarnaast leveren deze witte bloedcellen ook een bijdrage aan de stimulatie van het immuunsysteem. Vlak na de geboorte zijn ze nog duidelijk minder actief en efficiënt vergeleken met 7 dagen na de geboorte. Ook neemt het aantal macrofagen in de long 14 maal toe in de tijd van geboorte tot 30 dagen leeftijd van de big. De ontwikkeling van het immuunsysteem van de big neemt enkele weken in beslag, waarbij het, naar gelang de tijd vordert steeds beter in staat is een efficiënte immuunrespons te generen. Op een leeftijd van 6-10 weken is het immuunsysteem van de big op een vergelijkbaar niveau met het immuunsysteem van een volwassen varken.

Ontdek ook onze andere ‘Let’s talk about’ reeksen:

PRDC

ESPHM 2023

ZEUGEN-
VACCINATIE

PRRS

ZEUGEN-
STERFTE

REPRODUCTIE

BIGGEN-
VACCINATIE

NEONATALE
DIARREE

SLINGER-
ZIEKTE

INTRADERMALE
VACCINATIE