Let's talk about

INTRADERMALE VACCINATIE

Let's talk about

INTRADERMALE VACCINATIE

Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert het dierenwelzijn

Doordat er geen naald aan te pas komt is het stressniveau tijdens het vaccineren veel lager. 72% van de Hipradermic® gebruikers ziet in de stal dat naaldloos vaccineren minder onrust veroorzaakt dan traditioneel vaccineren. Ook worden verschillende risico’s van de naald vermeden, zoals het risico van overdracht van ziektekiemen tussen varkens en het risico op afgebroken naalden en abcessen. Door het kleinere volume en het feit dat er met druk wordt geïnjecteerd is het vaccineren bovendien vrijwel pijnloos voor het varken. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 90% van de biggen niet eens weg probeert te lopen tijdens naaldloze intradermale vaccinatie, en dat biggen minder vaak, minder lang en minder hard krijsen.

Lager stressniveau
Deze voordelen van naaldloze intradermale vaccinatie voor het dierenwelzijn spreken al voor zich, maar ze hebben bij elkaar opgeteld nog een extra effect. Het stressniveau van zeugen en biggen tijdens het vaccineren is namelijk veel lager. Zeugen in groepshuisvesting blijven veelal liggen, waardoor het risico op rennende of uitglijdende zeugen lager is. Doordat de gevaccineerde biggen in de kraamstal veel minder krijsen, blijven ook de andere biggen en zeugen in de afdeling rustiger. Daarnaast blijven de biggen beter drinken doordat er minder pijn en lokale ontstekingen worden veroorzaakt.
Dit wordt nog versterkt omdat er met een kleiner volume gewerkt wordt, waardoor ook minder hulpstoffen toegediend worden. Deze hulpstoffen zijn vaak verantwoordelijk voor de bijwerkingen van een vaccin.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn bijwerkingen absoluut niet nodig voor een goede immuunreactie. Bijwerkingen zijn dus zeker geen maat voor de uiteindelijke bescherming, ze zijn zelfs ongewenst. Zonder bijwerkingen zullen biggen goed blijven drinken en wordt de melkproductie en voeropname van de zeugen niet verstoord. Dit zorgt ervoor dat de biggen zonder dip doorgroeien en er bij de zeugen geen kraamstalberigheid optreedt.

Bekijk hier de ervaringen van de biologische boerderij van de familie Thijsen in Rietmolen

Naaldloos intradermaal vaccineren is dus dé manier om rust in de stal te creëren. Heeft u het al eens overwogen? Vraag hier een demo aan.

Ontdek ook onze andere ‘Let’s talk about’ reeksen:

PRDC

ESPHM 2023

ZEUGEN-
VACCINATIE

PRRS

ZEUGEN-
STERFTE

REPRODUCTIE

BIGGEN-
VACCINATIE

NEONATALE
DIARREE

SLINGER-
ZIEKTE

INTRADERMALE
VACCINATIE