Let's talk about

INTRADERMALE VACCINATIE

Let's talk about

INTRADERMALE VACCINATIE

Naaldloze intradermale vaccinatie biedt een goede bioveiligheid en zekerheid

Als het gaat over vaccineren en bioveiligheid is de discussie vaak vooral gericht op het verwisselen van naalden. Wat is bijvoorbeeld het beste protocol voor het verwisselen van naalden; is dat na elk varken, na elke toom of na bijvoorbeeld 10 zeugen? Veelal laten we ons leiden door praktische overwegingen, maar misschien kunnen we beter en stap terug doen en bekijken wat de alternatieven voor het gebruik van naalden zijn.

Waarom vinden we het verwisselen van de naalden eigenlijk belangrijk? Dat is niet alleen omdat de naald steeds stomper wordt, en bramen gaat vertonen. Gebroken naalden zorgen vaak voor abcesvorming en spierweefselschade en verminderen de karkaswaarde. Bioveiligheid is een andere belangrijke reden om regelmatig de naald te verwisselen. Besmette naalden kunnen namelijk een bron zijn van infectie met PRRS-virus en andere door het bloed overdraagbare pathogenen. In deze aflevering nemen we het PRRS-virus als voorbeeld.

Een bloedvolume van 0.001 ml is al voldoende om een varken te infecteren
In verschillende gecontroleerde experimentele studies is aangetoond dat slechts 0,001 ml bloed nodig is om het PRRS-virus tussen verschillende dieren over te brengen. Varkens kunnen namelijk al besmet raken wanneer ze in contact komen met enkele tientallen virusdeeltjes. Aangezien geïnfecteerde dieren tussen de 1.000 en 10.000 virusdeeltjes per ml in het bloed kunnen hebben, is een volume van 0,001 ml al voldoende om een varken te infecteren. Deze hoeveelheid bloed kan aan de punt van de naald aanwezig zijn, met alle risico’s van dien. Niet alleen voor PRRS, maar ook voor andere virussen en ziekteverwekkers zoals Streptococcus suis, Salmonella en Afrikaanse Varkenspest is overdracht via de naald mogelijk. Het is een risico dat niet onderschat moet worden. Redenen genoeg om heel kritisch te zijn op het gebruik van naalden en naalden te vermijden daar waar dat mogelijk is.
Naaldloos intradermaal vaccineren met de Hipradermic® laat toe om te vaccineren zonder naald en vermijdt alle risico’s die we hierboven genoemd hebben.

Ook benieuwd naar deze geweldige stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en interne bioveiligheid? Vraag dan hier een demo aan.

Naaldloos intradermale vaccinatie biedt zekerheid
Met de Hipradermic® worden vaccins gemakkelijk en betrouwbaar toegediend. Het naaldloze intradermale injectieapparaat is namelijk voorzien van slimme technologie, waardoor je altijd de zekerheid hebt dat de juiste dosis vaccin op de juiste plek wordt toegediend.

Daarnaast is de HIPRALink® Vaccination app beschikbaar voor alle Hipradermic® gebruikers. Via deze app wordt een koppeling gemaakt tussen het varkensbedrijf, de gebruiker en de bedrijfseigen Hipradermic®, waarbij gegevens kunnen worden uitgewisseld. Met behulp van de app krijgt u direct inzicht in het volledige vaccinatieproces. Er kan gemakkelijk een vaccinatierapport, met datum en tijd, type en batchnummer van het vaccin, en aantal doses gemaakt worden  Dit document kan gedeeld worden bijvoorbeeld ten behoeve van een biggenpaspoort. Daarnaast kunnen vaccinatieschema’s ingevuld worden zodat vaccinatiesessies vanzelf op de kalender verschijnen.

Als extra service kan het team van HIPRA specialisten op uw aanvraag de data uit uw HIPRALink® Vaccination uitlezen en analyseren. Hieruit volgt een bedrijfsspecifiek advies en tips om het vaccinatieproces te optimaliseren. Neem dus gerust contact met ons op.

Meer informatie over naaldloze intradermale vaccinatie en het injectietoestel Hipradermic® vind u op www.naaldloosvaccineren.nl

Ontdek ook onze andere ‘Let’s talk about’ reeksen:

PRDC

ESPHM 2023

ZEUGEN-
VACCINATIE

PRRS

ZEUGEN-
STERFTE

REPRODUCTIE

BIGGEN-
VACCINATIE

NEONATALE
DIARREE

SLINGER-
ZIEKTE

INTRADERMALE
VACCINATIE