Let's talk about

ZEUGENVACCINATIE

Let's talk about

ZEUGENVACCINATIE

VLEKZIEKTE IS MEER DAN HUIDLETSELS ALLEEN!

Vlekziekte werd de afgelopen jaren als niet (meer) zo belangrijk bevonden, maar wordt nu wel beschouwd als een opkomende ziekte (“re-emerging disease”). Meer en meer bedrijven maken melding van vlekziekte problemen. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn veranderende bedrijfsomstandigheden, zoals restricties in antibioticagebruik, aanpassingen aan het type huisvesting en buitenbeloop. De impact en prevalentie van vlekziekte is waarschijnlijk hoger dan we denken!

Huidletsels vormen maar het topje van de ijsberg. Er zijn ook veel symptomen waarbij men niet meteen aan vlekziekte denkt, zoals verlies van eetlust, pijnlijke gewrichten, lethargie, abortus en vaginale uitscheiding. Zelfs plotselinge sterfte zonder andere symptomen kan aan dit lijstje worden toegevoegd. Conclusie: neem vlekziekte zeker mee in de differentiaal diagnose!

In onderstaande podcasts krijgt u alles te horen over vlekziekte en de diagnose ervan. Prof. Tanja Opriessnig werpt haar licht over hoe dieren geïnfecteerd kunnen worden met vlekziekte en hoe je best evalueert wanneer de dieren het meest gevoelig zijn. Daarnaast vertelt ze meer over de verschillende ziektebeelden van vlekziekte en hun impact, welke mogelijkheden er zijn om de diagnose te stellen en nog veel meer.

Podcast

Dierenarts Jesús Borobia deelt zijn ervaringen over de strijd tegen vlekziekte. Hij geeft ook zijn mening over in welke omstandigheden de ziekte kan optreden, hoe men het best bedrijven kan opvolgen en welk vaccinatieplan het meest rendabel is ter controle van vlekziekte bij vleesvarkens. Tot slot kijkt hij nog even in de toekomst en wat we mogen verwachten van deze kiem.

Podcast

Wist u…
dat antistoffen gericht tegen “surface protecting antigens” (SPA’s) belangrijk zijn in de bescherming tegen natuurlijke infectie? De naam zegt het al, “oppervlakte beschermende antigenen”. Er zijn minimaal drie verschillende types: SPA-A, SPA-B en SPA-C. De meeste vlekziekte bacteriën hebben SPA-A. Dieren met antistoffen tegen deze antigenen zijn in grote mate beschermd tegen de ziekte. Vaccinatie via ERYSENG®, die een overexpressie aan deze belangrijke proteïnen bevat, geeft zeugen een zeer goede humorale immuniteit en beschermt ze tegen ziekte.

Ontdek ook onze andere ‘Let’s talk about’ reeksen:

PRDC

ESPHM 2023

ZEUGEN-
VACCINATIE

PRRS

ZEUGEN-
STERFTE

REPRODUCTIE

BIGGEN-
VACCINATIE

NEONATALE
DIARREE

SLINGER-
ZIEKTE

INTRADERMALE
VACCINATIE